fredag 31 januari 2014

Skavlan

Skavlan.

Ester Roxberg besöker programmet ihop med sin pappa Ann-Christine. En transexuell person som berättar om hur det varit att komma ut som transsexuell. Hen berättar att han var rädd att komma ut.

I samma person deltar David Williams som berättar att han någon gång kallats Davina (kvinnliga formen, enligt honom, av David) varpå publiken skrattar. Han nämner också Wonder woman, tar några för henne typiska steg varpå publiken skratttar igen och så även Gordon Ramsey och Skavlan.

Här rasar jag.

David Williams plockar upp situationen, nämner att om en man ska gestaltas som en kvinna ska skämtet, om det nu är roligt, vara lika roligt om det hade gestaltats av just en kvinna. Den transsexuella personen berättar att hen inte tycker att det är roligt med män som klär ut sig till kvinnor men att hen kan hålla med Williams om att skämtet ska kunna utföras av både män och kvinnor.

De kanske borde fundera varför det tog nästan hela Ann-Christines liv att komma ut? Eller varför Ann-Christine än idag säger att hen inte förstår varför hen är som hen är. Utan att reagera skrattar vi när män misstas för att vara kvinnor. När små pojkar gör tjejiga grejer hånas dem. Inte ens när det i programmet handlar om ämnet lyfter programledare Skavlan på ögonbrynen. Eller jo, det berörs ju. David Williams tar upp det. Med journalistik i skjortärmen borde även Skavlan gjort en större grej av det? Har han inte gjort sin research innan intervjun? Tydligen inte. Viktigast verkar han ändå tycka att det är fråga hur det är för Ann-Christines partner att leva ihop med Ann-Christine och hade Skavlan gjort minsta lilla genusmedvetna research hade han upptäckt att det var en otroligt korkad fråga. Minns jag inte fel har även sexuella frågor kommit upp tidigare och då när en homosexuell person varit gäst.

Förhoppningsvis gick det in hos någon att det inte är komedi när män klär ut sig till kvinnor.

Och Gordon Ramsey. "Allergisk mot vegetarianer". "Vi behöver protein och näring". Fuck. Off. Kan inte alla som säger att vegetarianer inte får i sig proteiner läsa på lite.

Och här hade jag tänkt att länka lite från veckans LRF-diskussioner men det räckte med att hitta Kawa Zolfagarys inlägg i debatten.  

Inga kommentarer: