tisdag 12 november 2013

I jämställdhetens tecken?

Fotbollsspelaren Anders Svensson fick en bil för att gjort landskampsrekord på 146 matcher något som Therese Sjögran med sina 182 matcher inte har fått. Pia Sundhage, Zlatan med flera skriver under på att Sjögran också borde uppmärksammas och ord som rättvist, i jämställdhetens tecken ploppar upp. Vad alla verkar ha missat att ta som en självklarhet är att Sjögran för 36 landskampsmatcher sedan verkar ha slagit det där rekordet.

Att det borde vara en självklarhet blir ännu tydligare när reportern Patrik Sjögren i sina frågor till Sundhage kring detta formulerar frågor med uttryck som "sticker det i ögonen" och man "Borde gjort samma sak rakt av för att göra det rättvist". Snacka om att förminska Sundhages åsikt kring det hela. För om man måste poängtera att man tycker att det är en småsak att tjata om rättvisa, jämställdhet etc så kanske man inte tycker att det finns strukturella skillnader könen emellan. Vidare borde man då heller inte givit Svensson bilen utan i första hand Sjögran.

Vill poängtera att jag inte är insatt i fotboll men lyssnar på Sundhages ord om att Svensson är bra och ändå förtjänar sitt pris.

Henrik Rydström uttrycker det hela bra (om man bortser från att han som så många andra verkar lägga vikt vid vilket kön som i fotboll genererar mest pengar):

"I det här fallet tycker jag att fotbollsförbundet ska vara tydliga med en signal att vi värderar en damlandskamp precis lika mycket som herrlandskamp."

Åh, blir så upprörd så jag finner inga ord... åh. 

Inga kommentarer: